• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 26. junija 2022Letovanje v Pagu, otok Pag, Hrvaška
  • 5. julija 2022 9:00Jesenice, Belopeška jezera, Jesenice
  • 8. julija 2022 9:00Jesenice-Pokljuka-Bohinjska Bela-Jesenice
  • 12. julija 2022 9:00Jesenice, Duplje, Jesenice
  • 15. julija 2022 9:00Jesenice-Vrata-Jesenice
  • 19. julija 2022 9:00Jesenice, Planica, Jesenice
  • 22. julija 2022 9:00Jesenice-Podljubelj-Jesenice
  • 26. julija 2022 9:00Jesenice, Leše, Jesenice
  AEC v1.0.4

Srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja, 12.3. 2012

Srečanje je bilo združeno s proslavo 8. marca, Dneva žena. Kot se spodobi, je najprej ženam zapel nekaj spevnih Moški pevski zbor DU Jesenice pod dirigentskim vodstvom Mire Mesarič. Svoje pesmi so nam predstavili naši literarni ustvarjalci upokojenci: Henrik Lužnik, Sonja Frelih, Francka Leskovar, Darja Jakopič in Alenka Trampuž. Zaigral je trio klarinetov v sestavi: Urška Lešnjak in Monika Korpar in Tanja Zec. S svojo virtuoznostjo nas je navdušil harmonikar Saidi Hozorović.
Prav praznik žena je priložnost, da spoznamo prostovoljno in aktivno delo predsednic krajevnih skupnosti Jesenic. Voditeljica, Albina Seršen, je povabila na Srečanje vseh šest predsednic krajevnih skupnosti na Jesenicah. Njenemu vabilu so se odzvale štiri: Majda Gomilšek, KS Sava; Ljudmila Ilenič, KS Staneta Bokala; Maja Otovič, KS Slovenski Javornik – Koroška Bela; Ivanka Zupančič, KS Cirila Tavčarja. Zaradi zadržanosti sta se opravičili: Marija Kalan, KS Podmežakla in Ana Marija Korošec, KS Mirka Roglja-Petka.

Maja Otovič je predsednica KS že drugi mandat. Po številu prebivalcev je KS Slovenski Javornik – Koroška Bela s svojimi 4700 prebivalci največja KS v jeseniški občini. Njihova povprečna starost je 46 let. Člani sveta KS med seboj sodelujejo, zato so tudi uspešni. Vse pobude občanov zapišejo in jih rešujejo tekoče po vrstnem redu. Za nujne probleme imajo “urgentno listo”, in nanje takoj reagirajo. Zavedajo se, da je denarja premalo, zato se rešujejo težave počasneje, kot si želijo. Osebna želja Maje je, da bi na Javorniku uredili park ali zelenico, morda kar ob potoku Javornik.

Majda Gomilšek je predsednica KS Sava že drugi mandat. V njeni KS se dobi vse: občina, trgovine, banke, policija, pošta, gasilci, železnica, kulturne ustanove, … Ni, da ni. Kljub bogastvu ustanov in podjetij jim primanjkuje denarja za vzdrževanje in reševanje nujnih problemov. Na zadnjih volitvah so pomladili svet KS. Odlično se razumejo, kljub razlikam v letih in v članstvu v političnih strankah. Do nedavnega je bilo največ pritožb na račun gostinskih lokalov, ki so prekoračili obratovalni čas ali so z nemirom motili sosede. Večji nadzor policije je začasno učinkovit.

Ljudmila Ilenič opravlja funkcijo predsednice KS Staneta Bokala že tretji mandat. Svet KS dobro deluje. V njeni KS se nahaja Bolnica Jesenice, Visoka šola za zdravstveno nego,  Dom upokojencev Franceta Berglja, …  Predvsem pa je to stanovanjsko spalno naselje. V zadnjih letih so občani polepšali fasade hiš, ker so izolirali stene. Veliko starejših je osamljenih v stanovanjih, brez pomoči. Trudijo si jim pomagati, a imajo premalo prostovoljcev. Hvaležni so OŠ Tone Čufar, ker jim posojajo prostore za prireditve. Pri zadnjem požaru. ko je gorela stara žaga, je zgorela tudi streha pri sosedih Aupič. Veliko škode je naredila tudi voda med gašenjem. Odprli so račun za pomoč in računajo na dobroto ljudi in organizacij.

Ivanka Zupančič je nastopila mandat predsednice KS Cirila Tavčarja šele pred letom dni. Dela je veliko. Zelo primanjkuje parkirnih prostorov. Nekaj so jih pridobili z obnovo Tavčarjeve ceste. Pikova dama se bo začela obnavljati. Spominski park (nekoč pokopališče) je zelo obiskan in je postal “pljuča Plavža”. Tudi bližina železnice ni več moteča, ker se je zmanjšal promet in so skupaj z železnico učinkovito odpravili mnoge vzroke za hrup.

Na koncu se je predsednik DU Jesenice zahvalil vsem ženam za njihov trud. S svojo aktivnostjo in specifičnim razmišljanjem velikokrat preje najdejo pot do cilja kot moški kolegi. Postale so popolnoma enakopravne moškim.

Zapisal: Stane Arh              Foto: Stane Arh